מה זה בכלל ERP?

מערכת לתכנון משאבי ארגון (Enterprise Resource Planning System)

היא סוג של מערכת מידע המשמשת לעיבוד נתונים מינהלי והמטפלת בכל צרכי עיבוד הנתונים בארגון (למשל: משאבי אנוש, כספים, שיווק,  לוגיסטיקה, תפעול וכו'), כמקשה אחת. גישת ה-ERP שונה מהגישה הקלאסית בכך שהיא מאחדת את כלל מערכות המידע של הארגון למערכת אחת באופן המאפשר שימוש במידע משותף באופן אינטגרטיבי ובעל ממשק אחיד.

ראשי התיבות ERP נטבעו לראשונה בשנת 1990 על ידי חברת המחקר גרטנר, ובעשור זה חלה צמיחה מהירה בשימוש במערכות אלו.

רוב תוכנות ה-ERP מחולקות ל-"מודולים". מודול הוא קטע בתוכנה המיישם פונקציונליות שונה. למשל: שרשרת האספקה (רכש, ייצור, הפצה וכיוצא בזה), ניהול מלאי, ניהול קשרי לקוחות, מכירות מקוונות, פיננסים, משאבי אנוש, מערכות תומכות החלטה ועוד.

לרוב, הטמעת מערכת ERP זולה יותר מאשר פיתוח מערכות ייעודיות עבור כלל המחלקות בארגון. החסכון מתאפשר באמצעות בניית ממשק אחיד עבור כלל הארגון. יתרון נוסף לממשק האיחוד הוא "השפה המשותפת" הנוצרת בין מחלקות שונות בארגון. מערכת ה-ERP מאפשרת קבלת מידע רוחבי על הארגון בצורה מרכזית דבר המאפשר ניתוח ומדידה של פעילות הארגון. מאידך, הטמעת מערכת מרכזית עבור כלל הארגון מחייבת את הארגון לעבודה עם ספק תוכנה יחיד. הטמעת המערכת (המכונה יישום) מחייבת הסבת כל מערכות הארגון, פעולה בעלת תקורות משמעותיות.

פרויקט ההטמעה של מערכת ERP בארגונים זכה למתודולוגיות שונות. אם כן, המשותף לגישות ההטמעה הן הצורך לשלב בארגון את תוכנת המדף שנבחרה, יחד עם זיהוי פערים (GAP Analysis) המיועד לאיתורם של צרכי מיחשוב של הארגון, שאינם נענים במלואם על ידי תוכנת המדף. לאחר שמזוהים פערים אלו, ניתן לגשר עליהם במספר דרכים: אפיון ופיתוח התאמות תוכנה, מציאת פתרונות יישומים הקיימים בתוכנת המדף וניצולם כדי לענות על הצורך הארגוני, או שינוי תהליכי העבודה בארגון, כך שיתאימו לאפשרויות הקיימות בתוכנת המדף.

על רקע זה, מידת ההצלחה של פרויקטי ERP עשויה להשתנות, בהתאם ליכולתם של מטמיעי התוכנה, יחד עם נציגי הארגון, להטמיע את התוכנה באופן מוצלח שעונה על הצרכים הארגוניים.

בין החברות הבולטות המייצרות מערכות ERP ניתן למנות את SAP, אורקל, מיקרוסופט, QAD ועוד.

קיימים גם מוצרי ERP ישראליים, בהם פריוריטי וזום של חברת אשבל ותפנית ERP של חברת תפנית.

בשנת 2001 החליטה ממשלת ישראל על ראשיתו של פרויקט מרכב"ה בהובלת חברת נס טכנולוגיות, שנועד להוביל להטמעת מערכת ה-ERP של חברת SAP בכל משרדי הממשלה.

 



 

היסטוריה:

  • שנות ה 60 של המאה העשרים – מערכות ERP שהתמקדו בתהליך ייצור מוצרים וניהול מכירתם. מודולים לדוגמה: תכנון ייצור, ניהול מלאי מוצרים, ניהול מוצרי גלם מהם מרכיבים את המוצר, ניהול כמויות ייצור בהתאם למכירה. המערכות עבדו במחשבי מיינפריים.
  • שנות ה 70 – הקמת החברות SAP בגרמניה על ידי עובדים של IBM, שפרשו מהחברה ו BaaN בהולנד שתי חברות אלה הפכו לחברות המובילות בתחום.
  • שנות ה 80 – עבודה תחת מערכת ההפעלה UNIX בארכיטקטורת שרת-לקוח.
  • שנות ה 90 – SAP הופכת ליצרן המוביל בשוק. בשנת 1992 הוציאה את המוצר R/3, שהיה במשך שנים ארוכות מוצר הדגל של החברה.
  • שנות ה 2000 – אורקל (חברה) הופכת למתחרה העיקרית של חברת SAP. חברת אורקל רוכשת מספר חברות אחרות העוסקות ב ERP ביניהן PeopleSoft.

בתקופה זו התבצעו הרחבות מהותיות ביכולות המוצרים שהעיקריות שביניהן הן:

  1. ארכיטקטורת Web. מודולים הקשורים בעבודה עם שותפים עסקיים כגון: שרשרת אספקה הופכים למודולים חשובים.
  2. ייצרני ה ERP הבולטים הוסיפו תוכנות תשתית שלהן שתחתן התבצעו היישומים המרכיבים את חבילת ה ERP. הכוונה היא במיוחד ל Netweaver של חברת SAP ול Fusion Middleware של חברת אורקל.
  3. מוצרי ERP רוחביים המיועדים למגזר עסקי מסוים כגון: בנקים, וחברות ביטוח.
  4. הוספת יכולות משמעותיות של בינה עסקית.חברת SAP רוכשת את חברת Business Objects וגם חברת אורקל רוכשת מספר חברות עם יכולות בתחום של בינה עסקית כגון: Hyperion ו Seibel.
  • משנת 2010 – מגמה של שימוש ב SaaS עבור ERP בעיקר בארגונים קטנים ובינוניים. לשוק התווספו חברות שלהן מוצרים ייעודיים העובדים בתפיסה של SaaS ויצרני ה ERP המסורתיים הוסיפו פתרונות מבוססי SaaS לקווי המוצרים שלהם.

 

מקור המידע : מויקיפדיה 

להזמנת פגישת ייעוץ ללא התחייבות ומידע נוסף התקשרו :
058-4500100 או לחצו על הלינק: צור קשר

Comments are closed